top of page

Bireysel Psikoterapi

Psikoterapi Nedir?

Psikoterapi kendinizi, hayatınızdaki diÄŸer insanları ve dünyayı nasıl algıladığınızı ve deÄŸerlendirdiÄŸinizi, davranışlarınızı neye göre, nasıl belirlediÄŸinizi anlamanıza yardımcı olur. Böylece hayatınızda yaÅŸadığınız sorunları, kiÅŸilerarası çatışmaları, motivasyon düÅŸüklüÄŸü, dikkatsizlik, mutsuzluk, kaygı gibi belirtilerini daha iyi anlayabilir ve çözüm bulabilirsiniz. Psikoterapi sürecinde farkındalıktan sonra deÄŸiÅŸim gelir. Sorunlarınızın nedenlerini anladıktan sonra bunların çözümü ve aynı noktaya tekrar dönmemek için gereken deÄŸiÅŸimi kendiniz belirleyerek gerçekleÅŸtirebilirsiniz. 

woman%20wearing%20gray%20jacket_edited.j

Psikoterapist size tavsiye vermez, öneride bulunmaz, sadece bu süreçte size rehberlik eder, yol gösterir. Hangi yoldan gideceÄŸinizi siz belirlersiniz. DeÄŸiÅŸim istediÄŸiniz alanı ve neyi ne kadar deÄŸiÅŸtirebileceÄŸinizi siz seçebilirsiniz. 

​

Ayrıca psikoterapi kiÅŸinin ihtiyacına göre planlanır, sürekli rahatsız edici ÅŸeyler konuÅŸarak deÄŸil, psikodrama yöntemi ile neÅŸe içinde hatta konuÅŸmadan eylemle de yapılabilir. Bir imgeden, bir nesneden, nefes alıp veriÅŸinizden, elinizin duruÅŸundan bile baÅŸlayabiliriz. Çünkü yaptığınız her eylem, söylediÄŸiniz her söz sizi yansıtır. Psikoterapist olarak benim amacım duygularınızı, düÅŸünce ÅŸeklinizi, yargılarınızı, davranma biçiminizi fark etmenizdir. Bunun için de çok farklı yollar bulunmaktadır. 

​

​

Psikoterapinin faydası olur mu?

Yapılan araÅŸtırmalar psikoterapi alanların dörtte üçünün bundan fayda gördüğünü gösteriyor. Psikoterapinin beyinde yaptığı deÄŸiÅŸim de araÅŸtırmacılar tarafından gösterilmiÅŸ ve genellikle ilaç tedavisinin yaptığı deÄŸiÅŸimle benzer olduÄŸu bildirilmiÅŸtir. 

​

Peki klinik pratikte bunun etkisini nasıl görüyoruz. Öncelikle ÅŸunu söylemek gerekir ki psikoterapiden yeterli faydayı görebilmek için terapist ile iÅŸbirliÄŸi içinde çalışmanız gerekir, açık ve dürüst olmak, tedavi planına uymak, psikoterapi sırasında fark edilen ve üzerine konuÅŸulan konuları günlük yaÅŸamda uygulamaya geçirmek önemlidir.  Duygusal sorunlar üzerine çalışmak zor olabilir, bazen psikoterapi seansları sırasında rahatsız edici duygu ve deneyimlerin gündeme gelebilir ancak terapistiniz bunlarla baÅŸ etmenize yardımcı olacaktır. Böyle bir güven iliÅŸkisinin oluÅŸması, iÅŸbirliÄŸinin kurulması ve edinilen farkındalığı yaÅŸama aktarmak belli bir zaman gerektirir. Genellikle bunun için klasik olarak 6-8 seans denilse de herkesin zamanı farklıdır. Bazıları ilk görüşmeden itibaren daha iyi hissettiÄŸini söyler, bazı kiÅŸiler için daha uzun bir zaman alabilir. O yüzden psikoterapiden hızlı bir sonuç beklemeyin, zorlandığınız zaman terapistinizle bunu konuÅŸun. Bazı durumlarda da psikoterapiye hazır olabileceÄŸiniz duruma gelene kadar ya da terapinin faydalarını görene kadar ilaç kullanmanız gerekebilir. 

Hangi psikoterapi şeklini seçmelisiniz?

Image by Justin Luebke

Psikoterapi için birçok farklı yaklaşım vardır, bir terapist genellikle bir ya da birkaç psikoterapi yaklaşımının eÄŸitimini alıp uzmanlaÅŸmıştır. Psikodrama, BiliÅŸsel Davranışçı Terapi, Psikodinamik Terapi, EMDR, Hipnoterapi, Gestalt Terapi, Aile terapisi, Sanat Terapisi gibi farklı psikoterapi türlerinin aslında temel olarak kiÅŸiye yardımcı olmak için araçlar sunduklarını söyleyebiliriz. Bu aracı nasıl kullanacağını bilen bir terapist ile iÅŸbirliÄŸi içinde sizin çabanız sonuç almanızı saÄŸlayacaktır. Bu nedenle sizin için durumunuza uygun olan, hayata geçirmenizin daha kolay olabileceÄŸi bir terapi ÅŸekline doktorunuzla birlikte karar verebilirsiniz. 

Kimler psikoterapi uygulayabilir?

"Psikoterapist" lik bir meslek deÄŸildir. Belli bir psikoterapi yaklaşımının eÄŸitimini alan kiÅŸi bu yaklaşımı kendi mesleki alanında kullanabilir. ÖrneÄŸin bir sosyal hizmet uzmanı dezavantajlı gruptan bir birey ile zorlu yaÅŸam koÅŸullarını deÄŸiÅŸtirebilmek için desteklenmesi gereken kiÅŸilik özellikleri üzerinde eÄŸitimini aldığı psikoterapi yöntemi ile çalışabilir. Özellikle kiÅŸide psikiyatrik bir hastalık söz konusuysa psikiyatrist ya da klinik psikolog olmayan kiÅŸiler tedavi amacıyla psikoterapi uygulayamazlar.  

Hangi durumlarda psikoterapiye başvurulmalı?

Depresyon, Anksiyete Bozuklukları, Bipolar Bozukluk, KiÅŸilik Bozuklukları gibi psikiyatrik hastalıkların tedavisi sırasında ilaç tedavisi ile birlikte psikoterapiden fayda görebilirsiniz. Herhangi bir psikiyatrik hastalığınız olmasa bile 

  • BoÅŸanma, ayrılık,

  • Sevilen birinin kaybı

  • Ä°ÅŸ, okul ya da hayatın baÅŸka alanlarında stres

  • Ä°ÅŸ kaybı,

  • Diyabet, kanser ya da kronik aÄŸrı gibi hastalıklar,

  • Ä°liÅŸkilerdeki çatışmalar

  • Travmatik olaylar 

  • Öfke kontrolünde güçlük, çekingenlik, dürtüsellik gibi deÄŸiÅŸtirmek istediÄŸiniz davranış özellikleriniz için psikoterapiye baÅŸvurabilirsiniz.

Psikoterapi seansları ne sıklıkta yapılır?

Psikoterapi oturumlarının sıklığı kiÅŸinin ihtiyacına, terapist ve hastanın ortaklaÅŸtıkları terapi hedeflerine ve kiÅŸinin yaÅŸam koÅŸullarına uygun olacak ÅŸekilde belirlenir. 

# psikoterapi 

# psikoterapi nedir?

# kimler psikoterapi yapabilir?

# psikoterapi seansları ne kadar sürer?

bottom of page